Cat de mult economisesti cu becurile LED ?

Nu stii inca daca e bine sa-ti schimbi tehnologia de iluminat din casa/apartament si cauti informatii despre eficienta economica a becurilor cu led, atunci citeste pana la sfarsit acest articol care te va scapa de alergat pe internet dupa date care sa-ti fie utile in luarea deciziei.

Ceea ce trebuie sa stii de la bun inceput este faptul ca economia la curent nu este un BUM la prima factura electrica asa cum te-ai astepta, intrucat iluminatul poate reprezenta 10 – 30% din valoarea facturii de energie . Costul initial era considerat ca o buna investitie la care culegi roadele putin mai tarziu dar sigur, acum preturile becurilor led au devenit accesibile oricui.. Avand in vedere ca tendinta este de scadere a preturilor la becurile LED, nu mai vorbim de o investitie initiala ci direct de economisirea pe care o faci achizitionand aceasta tehnologie.

Pentru a face insa o analiza economica corecta, in primul rand ar fi bine sa stii ce avantaje sau dezavantaje vei avea in urma cumpararii de Led-uri ca apoi sa decizi daca investitia ta merita sau nu sa fie facuta.

Avantajele acestei noi tehnologii

Becurile LED de noua tehnologie cu putere mare si flux luminous puternic, au nenumarate avantaje pe care incercam sa le cuprindem cat mai succint in randurile de mai jos:

  1. viata de functionare a becurilor economice este de 10.000 de ore in timp ce a becurilor LED este de 50.000 ore
  2. becurile LED nu se incalzesc ca cele economice, deoarece in soclu au un dispersor care disipeaza caldura in aer si pastreaza bulbul rece marindu-i astfel viata de functionare (riscul de a te arde la bec s-a terminat!)
  3. un alt risc eliminat la acest tip de becuri este absenta substantelor toxice precum mercurul si plumbul
  4. de punctat este si faptul ca nu emit radiatii UV si reduc emisiile de CO2
  5. au un design care lasa libera fantezia producatorului (exista acum chiar si in forma de bec clasic pentru cei nostalgici sau conservatori)
  6. paleta coloristica este bogata, dar daca vorbim doar de cele albe, chiar si aici avem variante: becuri Led cu lumina rece si cele cu lumina calda (adica cele care au o nuanta alba-stralucitoare, si cele care dau o lumina cu nuanta mai galbuie)
  7. unele modele pot ilumina si 360 de grade
  8. consumul de energie electrica pentru acelasi flux luminos este mult mai mic la becurile LED decat la cele economice (de exemplu, un bec economic consuma 100 W pentru a emite aceeasi cantitate de lumina ca cea a unui bec LED ce consuma insa doar 18-20 W). Au o eficienta dovedita folosind 1 W pentru a emite 100 de lumeni.
  9. pornirea la aprindere este instantanee eliminand acea asteptare care ti-o impuneau becurile fluorescente
  10. daca vrei sa verifici cit de rezistent este comutatorul poti sa te joci de-a aprinsul si stinsul becurilor in repetate randuri caci Led-urile nu se strica
  11. diodele din becul Led sunt rezistente la socuri, vibratii, umiditate si temperaturi scazute, conferind per ansamblu o rezistenta mai buna – se distrug mai greu
  12. ca si la becurile economice si la cele cu LED intensitatea luminii poate fi reglata in functie de necesitati
  13. achizitionarea becurilor LED este in prezent foarte simpla deoarece ai oferte bune incepand din supermarket-uri si pana la magazine specializate in produse cu leduri

Am vazut pana acum doar avantajele dar care ar fi dezavantajele la becurile LED. Raspunsul este unul singur: pretul mai ridicat. Daca faci o comparatie intre costurile initiale la achizitia becurilor Led cu cea a becurilor economice, esti tentat sa nu schimbi inca becurile din casa.

Un calcul edificator

Facand un calcul mai aprofundat, pe termen lung (sa spunem dupa 1 an), vei constata ca becul tau cu LED a devenit profitabil iar in urmatorii 10-15 ani, economia iti creste an de an. Totusi daca inca nu te-am convins cat de mult economisesti cu aceasta tehnologie pot sa adaug ca s-au facut calcule pertinente de catre specialisti si concluzia a fost urmatoarea: intr-un apartament cu 2 camere si dependinte, pentru 8 becuri LED schimbate, investitia initiala a fost de 320 lei fata de 160 lei cat ar fi costat becurile economice (cu 50% mai ieftine).

Avand in vedere insa faptul ca, cele 8 becuri LED ar consuma anual 65W iar cele economice ar consuma 100 W , rezulta o diferenta anuala de 38 lei economisiti , putand astfel ca in 4 ani sa amortizezi investitia facuta in plus (cei 160 lei). Mergand mai departe in timp cu calcul, deoarece sunt garantate sa functioneze 10 ani, rezulta ca la trecerea acestor ani ai mai economist aproximativ 230 lei ( 4 ani ai amortizat cei 160 lei platiti in plus, iar in urmatorii 6 ani ai castigat 6 x38 lei/an=228 lei) .

Draga cititorule, acum ca ai fost informat, decizia iti apartine !