Lumina artificiala a fost intotdeauna unul dintre semnele principale ale civilizatiei si modernismului. Odata cu trecerea anilor tehnologia a evoluat si au aparut noi solutii pentru a inlocui anumite produse clasice fara de care omul nu poate sa duca o viata normala.

Probabil ati mai folosit pana acum cel putin o data becuri cu LED macar de curiozitate sa vedeti cat de mult puteti economisi la consumul de energie. Becurile cu LED reprezinta viitorul becurilor si le vor inlocui in cele din urma definitiv pe cele incandescente care au un consum mult mai mare de energie.

Care este diferenta intre becurile LED si becurile incandescente

In ceea ce priveste consumul, este o diferenta destul de mare intre cele doua tipuri de becuri. Becurile incandescente le putem numi becuri clasice, fiindca acestea le cunoaste toata lumea si sunt cele mai utilizate in prezent. In cativa ani insa, pe piata se vor gasi doar becuri cu LED fiindca au un consum mult mai redus de energie si nici nu polueaza la fel de mult precum becurile incandescente. De exemplu in ceea ce priveste consumul, un bec incandescent de 60W ajunge sa consume intr-un singur an ~525kWh de energie electrica, in timp ce un bec cu LED de ~10W ( echivalentul becului incandescent de 60W)  consuma doar ~90kWh pe an. Este o diferenta imensa si acest lucru se va vedea cel mai bine pe facturile de curent care vor fi considerabil mai mici. Chiar si lumina de la becurile cu LED este mult mai sanatoasa pentru vedere datorita faptului ca lumina generata contine 0% lumina ultravioleta, iar efectul de vibratie a luminii (flickering) este inexistent.

Economisesti pe termen lung cu becurile LED

Oamenii sunt destul de sceptici cand vine vorba sa achizitioneze un bec cu LED datorita costurilor mai mari decat in cazul  unui bec normal (incandescent). Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca un bec normal nu are o durata de viata prea mare, maxim 750 ore de functionare, in timp ce becurile cu LED pot functiona chiar si 20 de ani. In medie un bec cu LED functioneaza pana la 50 de mii de ore. Acesta este un avantaj imens pe care oricine trebuie sa il stie.

Becurile cu LED sunt mai scumpe la ora actuala, insa investitia este amortizata rapid si chiar economisesti bani pe termen lung. Luand in calcul faptul ca un bec cu led functioneaza pana la 50.000 de ore, fata de cel normal care functioneaza maxim 750 de ore, putem constata faptul ca un singur bec cu LED este mult mai eficient decat 60 de becuri normale. Deci din start costurile se reduc instant si faptul ca un bec cu led consuma mult mai putin curent, se va reflecta si in facturile de la sfarsit de luna.

Becurile cu LED sunt mult mai rezistente decat cele incandescente

Este adevarat faptul ca becurile cu LED sunt mult mai eficiente si rezistente decat becurile incandescente care se pot strica foarte usor, chiar si de la o singura atingere, mai ales atunci cand sunt in functiune. Becurile cu LED sunt mult mai rezistente si nu se vor sparge la fel de usor. Un bec normal daca il scapi din mana se sparge foarte repede, in timp ce un bec cu LED nu va avea nici o zgarietura.

In functie de puterea becurilor cu LED pe care le alegeti, veti observa pe termen lung ca toate costurile de la energia electrica vor scadea, iar becurile cu LED isi vor amortiza imediat investitia. Este o investitie profitabila si fara riscuri care va scapa si de facturile mari la curent, dar si de poluare.