Cu totii cunoastem clasicele becuri incandescente, care au un consum destul de ridicat de energie electrica. Pentru a spori eficienta energetica si randamentul s-au creat becurile CFL (sub denumirea de becuri economice) si becurile cu led care ofera un consum mai redus de energie electrica.

Perfectionarea LED-ului aduce in prim plan o noua batalie intre toate solutiile de iluminat prezente pe piata.

Dar ce anume poate influenta alegerea unui tip de bec? Incandescent? CFL? LED?
O comparatie intre aceste tipuri de iluminat ne poate face o idee despre ele, despre economia pe care o ofera, fiabilitate la exploatare, precum si despre durata de fuctionare pe care acestea o prezinta.

Avantaje

Ce tip de bec reprezinta solutia perfecta de iluminat, dar si care sunt avantajele si dezavantajele folosirii acestora?

Becurile clasice (sau becurile incandescente) sunt becuri pe baza de filament, incapsulate intr-un balon de sticla avand in interior un gaz inert. Pana la 95% din energia pe care o consuma este transformata in caldura si nu in lumina, ceea ce le face extrem de ineficiente pentru iluminat.

Becurile economice sau becurile CFL (Compact fluorescent lamp) sunt becuri care au in componenta lor mercur, aproximativ 4mg, care este extrem de toxic pentru organismul uman in caz ca acestea se sparg.

Becurile cu LED-uri reprezinta o alternativa optima, fiind cea mai eficienta solutie de iluminat in momentul de fata. LED-urile sunt  diode semi- conductoare cu o eficienta de pana la 80% mai mare si o durata de utilizare de pana la 10 ori mai ridicata. De asemenea Ledurile emit mult mai putina caldura, fapt care duce la scaderea necesitatii de folosire a aparatelor de aer conditionat.

 

Pentru a sublinia mai bine  care dintre cele 3 metode de iluminare este cea mai eficienta  din punct de vedere al consumuluiduratei de utilizare sau cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar facem urmatoarea  comparatie:

Comparatie intre becurile cu LED, CFL si incandescente

Incepem prin a compara  durata de viata, acesta fiind un factor esential in alegerea metodei de iluminare.
LED-urile au o durata de utilizare de pana la 50.000 de ore, urmate de becurile CFL cu  8000 de ore si becurile incandescente  cu o durata de functionare de pana la 1200 de ore.
Consumul de energie reprezinta un alt factor important pentru comparatia noastra, iar LED-urile se claseaza pe primul loc, cu un consum foarte redus de doar 3-20W urmate de becurile CFL, care consuma intre  13-55W si evident becurile incandescente care ajung la un consum de 60W – 100W.

Costurile de intretinere difera de la caz la caz, reprezentative fiind  tot becurile LED cu un cost mai redus , subclasand becurile CFL, dar si becurile incandescente.

Impactul asupra mediului inconjurator

Impactul asupra mediului inconjurator este ingrijorator doar in cazul becurilor CFL, acestea continand o cantitate de 4 mg de mercur, astfel necesita o reciclare foarte atenta din partea consumatorului, dar si o grija sporita la manevrarea lor.
In cazul becurilor cu LED  nu s-a inregistrat inca un impact major asupra mediului.

La categoria durabilitate, becurile  cu LED  au o rezistenta mecanica sporita, nu se sparg, nu produc elemente periculoase (cioburi, gaze toxice, substante toxice) datorita invelisului  din plastic. LED-urile emit o lumina puternica si mult mai stabila ca flux, acestea pierzand din capacitatea de iluminare ~10% in 50.000 ore de functionare, in comparatie cu  becurile CFL care isi pierd din intensitate luminoasa depreciandu-si caracteristicile mult mai repede.

Comparatia demonstreaza avantajele si dezavantajele acestor tipuri de iluminat.
Datorita avantajelor numeroase pe care le are  LED-ul, dar si datorita raportului durabilitate – pret, concluzia este una clara:
LED-ul reprezinta cea mai eficienta solutie de iluminat la momentul actual. Mai multe detalii despre caracteristicile LEDurilor puteti citi aici.

Datorita avantajelor numeroase pe care le are becul cu LED dar si datorita raportului durabilitate – pret, LED-ul iese castigator.