În acești ani pe care îi trăim se pune un accent tot mai puternic pe importanța economiei / economisirii, eficientizării în toate aspectele vieții noastre. Managementul deșeurilor și reciclarea acestora au o tot mai mare importanță. Se caută continuu noi tehnologii care să aibă aplicabilitate în viața de zi cu zi, scăzând consumul și mărind eficiența.

Termenul de energie verde se referă la energia regenerabilă și nepoluantă. Energia verde este o energie curată, cu un impact negativ minim asupra mediului înconjurător și a vieții oamenilor. Însăși denumirea sa, culoarea verde asociată cu cuvântul energie simbolizează viața, nevoia de a regenera sectoare ale vieții noastre de zi cu zi și de a ne armoniza cu natura.

Astfel, energia electrică a început să fie produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice și a eolienelor. Razele soarelui și puterea vantului au ajuns astfel să alimenteze cu energie locuințele noastre, înlocuind uzinele electrice prea poluante și mari consumatoare de resurse.

A fost nevoie ca și în domeniul iluminatului electric, a luminii artificiale din viața noastră, să se producă o schimbare majoră.

Iluminatul cu bec incandescent a fost inventat în secolul XIX. La aceea vreme a marcat o schimbare uriașă pentru omenire. Lămpile cu petrol ce se foloseau chiar și la stradal au încetat să mai existe, iar viața tuturor, rând pe rând, a prins mai multă culoare.

Becul clasic genera lumină la trecerea curentului electric printr-un filament. Inițial, filamentul a fost de carbon, înlocuit fiind apoi de materiale precum cadmiu și tungsten sau tungsten ductil. Evoluția becului nu s-a oprit aici, au apărut becurile fluorescente, becurile cu halogen, becul economic.

Folosit de noi toți timp de mulți ani, becul economic este caracterizat prin durată de viată mai lungă și consum de energie redus (față de becul cu incandescență, cel clasic). Pe langă calitățile pe care le are, becul economic are, totodată, un mare dezavantaj: tubul vidat al becului economic conține mercur. Mercurul poate începe să se degaje în atmosfera pe care o respirăm în cazul deteriorării becului sau a spargerii accidentale a acestuia. Acestea nu trebuie depozitate necorespunzător iar la sfârșitul ciclului de viață se impune colectarea acestora în spații special amenajate.

Apărute de puțin timp pe piață, becurile LED sunt cele ce reprezintă, la ora actuală, cele mai eficiente și nepoluante mijloace de iluminat, atât casnic cât și în instituții.

Denumirea becurilor provine de la Light Emitting Dioda și înseamnă diodă care emite lumină. LED-ul a fost descoperit la începutul secolului XX și a ajuns să își găsească utilizarea și să își demonstreze eficiența abia de câțiva ani.

Deosebirea dintre becul cu filament și cel LED este mare. Dacă filamentul becului clasic devenea incandescent, în cazul led-ului  curentul aplicat crează lumină printr-un proces rece. Efectul poartă numele de electroluminiscență; se generează fotoni percepuți de ochiul uman drept lumină.

Becurile LED se caracterizează printr-un consum foarte scăzut de energie, un grad de luminozitate ridicat, durată de viață foarte mare. Un plus de eficiență este dat de faptul că lumina emisă de becurile LED este focalizată, concentrată și nu proiectată în toate direcțiile.

Puse în vanzare inițial în magazinele de led-uri la un preț prea mare pentru consumatorul obișnuit, becul LED nu a avut succes. Impactul prețului și a unei forme foarte diferite de iluminat au determinat cumpărătorii să rămână încă câțiva ani la becul economic, chiar dacă aceasta s-a făcut în detrimentul lor.

Becurile LED se încadrează perfect conceptului de energie verde. Față de becurile clasice ce au o eficiență de 10%, restul de 90% transformându-se în căldură, becurile LED au o eficiență de peste 90%. În funcție de nevoile și părerile noastre legate de confort, putem alege becuri LED cu lumină caldă sau rece, becuri mate sau becuri clare. Becurile LED sunt rezistente la șocurile mecanice, la variațiile de tensiune și de temperatură. Acestea ating luminozitatea maximă într-un timp mult mai scurt decât becurile economice.

Deoarece și-au demonstrat eficiența și au câștigat încrederea consumatorilor, becurile LED, lămpile cu becuri led sau spoturile led pot fi acum achiziționate de pe Magazinul de Leduri la un preț optim, care justifică calitatea acestora.