Cea mai verde energie este si va ramane energia neconsumata !

Probabil esti familiarizat cu “miscarea verde”, schimband becurile clasice incandescente cu becuri economice (CFL), dar stiai ca poti face si mai mult in acest sens? Un nou pas in iluminatul eficient este reprezentat de schimbarea iluminatului clasic (incandescent, CFL, fluorescent) cu iluminat cu becuri LED.

Becul cu LED este foarte eficient,chiar si in comparatie cu becurile economice, dar in momentul de fata populatia inca are impresia ca sunt foarte scumpe in comparatie cu acestea, incetinind ascensiunea acestuia in constiinta colectiva a consumatorului. Dar, in urma descoperirilor tehnologice, care anul acesta au culminat cu castigarea premiului Nobel pentru Fizica, iluminatul LED se va impune in scurt timp si va fi din ce in ce mai prezent in viata noastra, mai mult decat obisnuita prezenta ca luminita la ceasul cu alarma, la telefon, la ormanentele festive sau lanterne. Becurile cu LED vor deveni principala sursa de iluminat in casele noastre, in sediile companiilor, in automobile…de fapt peste tot.

Cum functioneaza LED-ul?

Se pot gasi multe documentare si articole de specialitate care ne dezvaluie cum functioneaza LED-urile. Un LED este baza asa-numitei tehnologii “Iluminat al starii solide” (en. “solid-state lighting”) sau SSL. De fapt, in locul emiterii luminii din vacuum (ca la becurile incandescente) sau din gaze (ca la tuburile fluorescente, becuri economice), un bec LED emite lumina dintr-un amalgam de substante netoxice, care se regasesc in stare solida, adica un semiconductor.

Enuntat mai simplu, un LED produce lumina cand ” electronii se misca in structura semiconductorului.”

Bariera tehnologica ce a impiedicat LED-ul in a fi folosit in corpuri de iluminat, era ca nu puteau produce o cantitate de lumina superioara tehnologiilor existente (CFL, incandescent) si erau mult mai scumpe. In ultimii 4 ani insa, prin progresul tehnologic, s-a reusit proiectarea si producerea becurilor cu LED care de exemplu emit aceeasi lumina produsa de un bec incandescent de 60W, consumand numai 7,5W. Odata cu avansarea cercetarilor, s-au introdus noi materiale si tehnologii in producerea becurilor cu LED, ajungandu-se la preturi mult mai atractive decat acum 2 ani, iluminatul LED depasind mitul “este scump”.

De ce becul LED este “mai verde” decat alte becuri?

Aceasta calitate provine in mare parte din cauza eficientei energetice. La becurile incandescente, mare parte din energia consumata este transformata in caldura (pana la 98%), nu in lumina. Un procent mult mai mare din energia consumata este transformata in lumina, in cazul becurilor LED, ceea ce inseamna ca este nevoie de mai putina energie pentru a emite lumina. Mai mult de atat, dispar si costurile ocazionale indirecte de eliminare a caldurii emise de … corpurile de iluminat.

Mai mult decat eficienta energetica, becurile LED pur si simplu au o viata mult mai lunga, depasind chiar si becurile economice. Cea mai noua tehnologie LED (bazata pe semiconductori galiu-azot) pot avea o durata de viata de peste 100.000 de ore de functionare (dupa care mai pot fi folosite dar emit mai putin de 80% din cantitatea de lumina emisa cand erau noi) – echivalentul a circa 60 ani – si sunt de 3 ori mai eficiente decat becurile economice. Aceasta tehnologie a ajus pe piata, si este comercializata de noi, pretul unui astfel de bec incepand de la 10 Lei.

Calitatea de “iluminat verde” este atribuita in special faptului ca iluminatul LED are nevoie de cel mai mic aport de energie electrica pentru a produce aceiasi cantitate de lumina ca si alte tehnologii. Sa nu uitam ca in momentul de fata cea mai mare parte a energiei electrice produse, este energie poluanta, ce emite in atmosfera gaze de sera, ce duc la accentuarea exponentiala a binecunoscutului “efect de sera”, incalzirea globala. Ca exemplu, daca inlocuim un bec incandescent ce consuma 100W, cu un bec LED, pentru a avea aceiasi lumina, anulam emiterea in atmosfera a circa 130kg CO2, anual.

Mai mult de atat, becurile LED nu folosesc materiale toxice sau daunatoare cum se intampla in alte cazuri – gaz rare, Mercur, plumb, etc.

LED-ul in viitorul nostru

Cum cercetatorii continua sa imbunatateasca optiunile iluminatului LED, vom vedea tonuri de culoare tot mai ajustabile, ce vor ajunge sa reproduca lumina necesara noua in diferite ipostaze, pana acum acest fapt fiind un minus al iluminatului LED, argument des intalnit in randul celor ce au facut pasul spre aceasta tehnologie. Magazinul cu Leduri comercializeaza produse la care culoarea luminii albe poate fi interschimbabila in 3 tonuri ( alb cald 2700 – 3500k, alb neutru 4000 – 4700k si alb rece 5000 – 6000k), in functie de preferintele utilizatorului.

De asemenea, printre produsele noastre puteti gasi diverse modalitati de a ajusta parametrii luminii, putand opta pentru control cu telecomanda, control “touch” sau chiar sa controlati iluminatul cu ajutorul telefonului.

Cu tonalitatea luminii cea mai apropriata ce lumina naturala, eficienta cea mai mare si preturile din ce in ce mai accesibile, becurile LED se vor regasi in jurul nostru din ce in ce mai des, in case, magazine, birouri si chiar pe strazi. Fie ca vorbim de spoturi LED, fie ca vorbim de banda LED, proiector LED, de iluminat la interior sau la exterior, suntem din ce in ce mai siguri ca viitorul iluminatului va fi iluminat LED.

Putin mai departe in viitor vom vedea noua generatie de lumini LED – OLED. Iluminatul OLED este chiar mai eficient decat iluminatul LED si pot fi realizate sub forma de foi flexibile. OLED-ul va revolutiona iluminatul, dar si ecrane (ca televizoarele sau ecranele de PC-uri). Dar la fel ca si la tehnologia LED, vor mai trece cativa ani pana aceasta tehnologie va fi accesibila pentru consumatorul de rand.