Lumina şi punerea sa în operă, trebuie să ne ajute să vedem bine, cu minimum de oboseală. Iluminarea trebuie să se adapteze nu numai la
funcţie, dar trebuie şi sa o întregească. Nivelul de iluminare, calitatea spectrului şi reducerea „zgomotelor vizuale” ( reflexii, lumini parazite, etc) stau la baza unui bun iluminat. Pana de curand, avand in vedere putinele optiuni in ceea ce priveste sursele de iluminat, nu constientizam atat de complex lumina. Insa cu totii ne aratam deranjati de lumina “palpaitoare” a tuburilor fluorescente, de faptul ca nu putem citi la o lumina slaba, sau de faptul ca obosim prea repede de la “lumina rece”.

Ca fiinţe umane, sistemul nostru vizual este adaptat pentru a fi stimulat de lumina de zi, adică un spectru echilibrat şi complet. Se constată că intensitatea senzaţiei vizuale este maximă pentru o lungime de undă de 555 nm. Asa cum spuneam mai devreme, sursele de iluminat artificiale, nu puteau fi acordate dupa tipul de lumina emisa. Becurile cu LED insa sunt construite dupa cel putin 3 tipuri de lumina:, lumina rece, neutra si calda. Aceasta caracteristica este masurabila in grade Kelvin si se numeste temperatura de culoare (CCT). De exemplu, sursele de iluminat emit lumina dupa cum urmeaza:

Sursa

Lumânare
Lampă cu vapori de sodiu
Bec de 100W
Bec cu halogen
Neon fluorescent
Cer variabil
Lampă cu vapori de mercur
Cer înnorat

Temperatura (K)

1925
2200
2800
3400
3800
5500
6000
6500

 

Temperaturi de culoare mai ridicate (peste 6000 K) corespund culorilor reci (gama verde-albastru) și temperaturi de culoare mai scăzute (2700-3000 K) pentru culorile calde (gama galben-roșu). Asadar, in funcţie de temperatura de culoare, culoarea aparentă a surselor luminoase se
clasifică în trei categorii :
Caldă (alb – galbui, T ≤ 3300 K)
Intermediară (alb, T ≡ 3300 K – 5500 K)
Rece (alb-albăstrui T ≥ 5300 K).

Pentru comparaţie, soarele emite la o oră după răsărit sau cu o oră înainte de apus are 3000 – 3600K, cu 2 – 3 ore înainte de a apune 4500 – 4800K iar soarele la amiază 5000 – 6000K.

Corpuri de iluminat care pot avea cele 3 tipuri de lumina alba

Alb cald. Îl folosim în încăperi de recreaţie, odihnă (de exemplu în salon sau în sufragerie) sau in orice incapere unde  aveti pereti vopsiti in alb si culori pastelate. Este perfectă pentru iluminarea culorilor calde, precum şi a obiectelor aurii în magazine. De asemenea este singurul tip de lumina utilizata in resturante, hoteluri, cafenele.

Alb Rece. Culoarea alb rece este un alb albăstrui, potrivit în încăperi unde ne aflăm pentru o perioadă relativ scurtă de timp, (exemplu: hol), in incaperi unde peretii sunt zugraviti in culori inchise sau mobilierul este de culoare inchisa, in birou sau iluminarea vitrinelor. Este culoarea ideală pentru accentuarea culorilor albastru şi verde, îl folosim pentru iluminarea obiectelor metalice sau din argint.

Alb neutru. De regula este indicat sa folosim lumina neutra in spatiile de lucru, unde avem nevoie de o lumina cat mai naturala, clara pentru indeplinirea sarcinilor de lucru.

Asadar, in cautarea becului dorit, nu uita sa cauti tipul de lumina emisa. De asemenea in denumirea produselor poti intalni acronime ca WW (Warm White – alb cald), NW (Neutral White, Daylight White – alb neutru) sau CW (Cold White – alb rece).

 

Nu in ultimul rand va recomandam sa apelati la specialistii in domeniul arhitecturii pentru proiecte complexe.