Acest ghid isi propune sa te ajute sa identifici ce tip de bec folosesti in prezent si ce bec trebuie sa alegi pentru a reduce cheltuielile cu energia electrica. Vom expune mai departe tipurile de bec clasificate dupa soclul folosit, intrucat, in functie de tehnologia folosita, forma becului poate varia. Soclul este partea constructiva a becului care se conecteaza la corpul de iluminat si realizeaza transferul curentului electric catre sursa de lumina. Pentru fiecare categorie de mai jos, puteti accesa linkurile aferente, pentru a vizualiza produsele LED echivalente solutiilor clasice de iluminat.

Becuri (socluri tip “Edison”)

Cel mai des intalnit bec este becul cu soclu E27. Acestea sunt folosite cel mai des in locuintele noastre. E27 inseamna ca diametrul soclului este de 27mm, “E” – fiind prescurtarea de la Edison, cel care a inventat acest tip de soclu.

 

e27

 

Nu atat de des intalnit ca soclul E27, este soclul tip E14, folosit cel mai adesea in aplice, veioze, samd. Diferenta intre E27 si E14 este dimensiunea soclului, E14 avand un diametru de 14mm, fiind similar, dar mai mic decat E27.

e14

 

Mai rar intalnite in randul consumatorilor casnici se gaseste si solcul tip E40, foarte intalnite in iluminatul stradal si industrial. Soclul acesta are un diametru de 40 mm.

E40

In evolutia surselor de iluminat, compania General Electric, nu a dorit utilizarea soclului creat de Edison, inovand alte tipuri de socluri, adaptate diverselor forme a becurilor, ca o diversificare a aplicatiilor acestora, inventand astfel soclurile tip “G”, bazate de regula pe contactul tip “pin”.

Becuri (soclu tip Baioneta – pini)

Aceste becuri sunt utilizate cu preponderenta in spatii comerciale, in plafoniere, fiind de mai multe tipuri, variatii ale soclului G24 si de regula sunt becuri tip Compact Fluorescente (CFL, “becuri economice”).

g24

Spoturi (socluri bi-pin)

In aceasta categorie enumeram spoturile care au ca soclu 2 pini, de diverse forme si la diverse distante unul fata de celalalt, caracteristici care dau si denumirile soclurilor. De regula aceste surse de iluminat folosesc filamente cu incandescenta in mediu halogen.

g-spots

Spoturile G4 sunt cele mai mici surse de iluminat folosite. Acestea au ca soclu 2 pini metalici, la o distanta de 4mm intre ei. De regula sunt utilizate in veioze, aplice, alte tipuri de lampi.

Spoturile G9 sunt foarte asemanataore cu spoturile G4, dar au pinii mai lati.

Spoturile cu reflexie sunt de asemenea foarte utilizate pentru diverse aplicatii, de regula pe tavane. Cele mai utilizate sunt:

Spoturi GU10 au 2 pini rotunzi cu 2 tesituri in capat pentru a se fixa mai bine in corpul de iluminat.

Spoturi GU5.3 au de asemenea 2 pini (ca la G4) cu o distanta de 5.3mm intre ei. In aceiasi categorie putem enumera MR16/MR11, identice ca format cu GU5.3 doar ca tensinea de alimentare a acestora este de 12V fata de 220V.

GU5.3

Spoturile tip reflector G53 sau AR111 sunt folosite indeosebi in spatii comerciale. Codurile lor provin din caracteristicile tehnice si anume ca au un diametru al oglinzii reflectoare de 111mm si un soclu bi-pin cu distanta de 53 mm intre pini.

ar111

 

Tuburi fluorescente (socluri bi-pin)

Cele mai uzuale tuburi fluorescente sau neoane (termen des intalnit din cauza gazului inert aflat in tubul de sticla) pot fi impartite in 2 categorii, dupa grosimea tubului: T8 si T5. Acestea au socluri bi-pin G13 si G5 (numerele reprezentand distanta dintre pini in mm).

Tuburile T8, au de regula lungimi de 60cm, 90cm, 120cm si 150 cm. Diverse corpuri de iluminat grupeaza tuburi pentru a forma panouri, cum ar fi : 4 x T8 60cm, 2 x T8 120cm, samd.

Daca nu crezi ca vei reusi sa identifici corect si sa efectuezi schimbarea becurilor, nu ezita sa soliciti ajutorul nostru, iar pentru instalare, o oferta, intrucat lucrul cu echipamente electrice si curent electric de medie tensiune poate fi periculos sau chiar mortal.

Acum, stiind cum putem identifica tipurile de becuri va trebui sa adaptam si tipul de lumina utilizata.